Hei. Så var det torsdag og hageblogg. I dag kommer det “oppskrift” på tre enkle bed for de som ønsker å ha bed i hagen, men som er lite hjemme om sommeren, og dermed ikke har tid til for mye hagearbeid, til de som har lyst på blomster men ikke gidder og til andre som ønsker litt hageinspirasjon. Jeg har oppgjennom årene lest endel hagelitteratur, og der har jeg lest at det er mulig å få frodige hager uten å gjøre noen ting…men jeg mener nå at ikke er slik alltid. Det er som regel slik at noe må man uansett gjøre, men om det kan gjøres om våren og så blir det hele selvgående etter det, så tror jeg at de som ønsker blomster i hagen men ikke har lyst eller tid til å holde på i hagen er langt på vei til å lykkes. Og om man begynner med enkle ting som krever lite arbeid, så vil det nok ofte føre til at man får lyst til å holde litt mer. Det er annnen disksujon :).
Om du har et område/bed som du ønsker å dekke med en type plante som klarer seg veldig godt selv – gå for Fagerfredløs. Den sprer seg villig og fyller fort et område som du ønsker å ha dekket med blomster. Mange karakteriserer den som nærmest ugress og den sprer seg utover med røtter og det er dermed ikke lurt å sette fagerfredløs et sted der den kan spre seg til steder man ikke ønsker å ha den. En annen fordel med fagerfredløs er at den er stort sett gratis. Iallefall om du kjenner noen som har denne planten. Det er bare å nappe opp stilker av den og passe på at det er litt røtter med på det du napper opp. Og når jeg sier litt røtter så mener jeg litt røtter . Det er nesten beundringsverdig hvor lite røtter som skal til for at fagerfredløsen skal etablere seg. Jeg vet at mange ikke er så glad i fagerfredløs, men da behøver heller ikke de ta mitt råd til følge om å plante den i hagen. Jeg syntes den er vakker om den får stå på riktig sted.
Et annet alternativ for et enkelt bed er det jeg på godt norsk kaller “go green”. Sats på grønne planter i mengder som står tett i tett. Noen planter har kommet til oss pga sitt bladverk og ikke pga blomstene alltid. Hosta eller bladlilje er en sånn plante. Den finnes med mange variasjoner i gønnfarger og blir veldig flott
om den får stå tett i tett og danner et grønt teppe. Den er og lett å dele om den skulle bli for stor etter hvert. Når planter som denne plantes tett i tett så er det også liten sjanse for at ugress kommer opp. Det meste av “arbeidet” med hosta er å evt. fjerne fjorårets blader om våren. Enkelt og greit. Andre grønne planter som jeg syntes passer til denne typen beplanting er stormarikåpe og bronseblad. Og skulle du gå
for denne løsningen men savner litt blomster så er det fullt ut mulig å sette litt urner med feks. cosmsos eller andre sommerblomster innimellom alt bladverket . Det vil da se ut som det bokser litt blomster også der. (Ref min blogg forrige uke om å lage illusjoner) . Og om du syntes det blir litt kjedelig med bare en type planter og bladverk, så er det bare å blande i vei , og gjerne sette en bambus ved siden av. Når det plantes tett i tett med grønt viser også det ugresset som evt. kommer nesten ikke heller. Det glir bare i ett med omgivelsene.
Et tredje alternativet på enkelt bed er min favoritt – blomstereng. Jeg vet det er mange som har prøvd seg
på dette uten å lykkes. Og det er slik at selv om dette ser veldig “naturlig og vilt” ut så krever det litt mer arbeide enn de to andre bedene. Det er ikke slik at man slenger ut noen pakker med frø – og så klarer de resten sjøl. Er det på en mark så er det nok best å fjerne ca. 5cm med torv og gress og deretter så mange pakker frø og deretter legge på et lag med jord. Så littegrann arbeid er det – men absolutt verd strevet. En annen variant av blosmtereng er å bruke pallekarmer som jeg har gjort. Jeg blandet forskjellige frøpakker og har blitt belønnet med vakre blomster i kassene i år i de fleste farger. Jeg skal ha mer av dette neste år. Det hele går av seg selv. Jeg vet og at noen av medlemmene i Hageglade på Facebook også hadde blandet valmuefrø fra krydderglass i villblomstblandingen med vellykket resultat. Neste år skal jeg ha blomstereng flere plasser. Hva du som leser evt. vil ha bestemmer du heldigvis selv…uansett så blir det sikkert fint.
Hilsen Arvid