Quantcast
Channel: Se min hage
Viewing all articles
Browse latest Browse all 153

Det starter med et frø

$
0
0
"Det starter so regel med et frø".   Her representert med solsikke og en cosmos som sniker seg inn fra venstre

“Det starter som regel med et frø”. Her representert med solsikke og en cosmos som sniker seg inn fra venstre.

Hei.  Vi er midtveis i februar (sånn cirka iallefall ) og her på Nesodden veksler det mellom vårforventninger og vintererkjennelser.  Men uansett om det ikke er hagevær ennå så er hagetankene og planleggingen der.  I dagens blogg tenkte jeg å skrive litt tips om frø og frøsåing for de som ikke har så mye greie på det.  Jeg velger å konsentrere meg om det som jeg kaller litt “enkle” sorter frø å få til.  Det blir liksom litt mer inspirerende om man er nybegynner og lykkes  enten om man ikke får til noen ting.  Jeg snakker av erfaring. Og vil man lære mer av anre kan jeg trygt anbefale at du søker om medlemskap i den eminente Facebookgruppen Hageglade på Facebook hvor det er mange dyktige mennesker man kan spørre om hage og blomsterråd.

Marikåpe er vakker , men noen mener den nesten blir et ugress da den dukker opp litt over alt.

Marikåpe er vakker , men noen mener den nesten blir et ugress da den dukker opp litt over alt.

Utgangspunktet for mye av det jeg skriver er spørsmål jeg har fått fra nybegynnere i hagens gleder.  Et av dem er :  Når tid kan man

Prestekrager trivs godt der det er litt skrinn jord når de skal plantes ut.

Prestekrager trivs godt der det er litt skrinn jord når de skal plantes ut.

begynne å så frø.  Til det vil jeg si at det ikke finnes et standard svar.  Noen frø tar lang tid på å begynne spireprosessen ( eks. blodbeger og chili) og bør sås nå  , og noen tar kortere tid.  Som en grunnregel vil jeg si at om du er relativt fersk i faget så vil jeg anbefale frø med litt kort tid før de begynner å spire.  Dette kan du finne informasjon om på frøpakker etc., men alle de blomstene jeg anbefaler her i bloggen har kort spiretid.  Frøene jeg foreslår her trenger heller ikke  stratifisering ( kuldeperiode ) før de setter i gang prosessen.  De fleste frøene krever varme og lys for å komme i gang.  Det er selvfølgelig kjekt å ha et drivhus til dette, men om du ikke har det kan du bruke vinduskarmer eller små minidrivhus man kan få for en billig penge.  Når det gjelder kunstig lys er meningene mange om man MÅ bruke egne plantelys eller om man kan bruke ordinære lamper.  Jeg har brukt begge deler og er fornøyd med begge

Poser til glede

Poser til glede

deler.  Jeg fortalte ikke de frøene som stod under ordinær lampe at de ikke fikk like fint og dyrt lys som de andre og de spirte fint for det.   Når du skal så frøene vil du fort oppdage at noen er på størrelse med en ert og noen er på størrelse med finmalt pepper.  De som er så store at du kan håndtere kan du plante et og et frø i små potter.  De andre som er helt finmalt og små sår du i en

Cosmos - her representert med en overgjødslet gjeng som heller bare ville okse enn å blomstre

Cosmos – her representert med en overgjødslet gjeng som heller bare ville vokse enn å blomstre

kar eller lignende og prikler dem om ( setter dem i egen potter ) når de er sterke nok til å bli flyttet.  Dette vil du fort finne ut av ved å se på stilken – og behandle dem med forsiktighet og kjærlighet.  Når du skal så er det best å bruke såjord/kaktusjord som ikke er så kompakt som vanlig plantejord.  Husk å merke med navn om du har mer enn en sort.  Hvis ikke går det garantert i surr. Ved såing skal overflaten lett fuktes og man kan dekke med plast for å holde på fuktigheten og varmen .

 

Ipomoea

Ipomoea

En ting er å få frøene til spire, og når de har begynt med det så skal de ofte ha litt andre oppvekstvilkår.  Da vil de fremdeles ha det lyst, men ikke så varmt som når de skulle starte vokseprosessen.  Ta bort evt. plast du hadde over, og ha dem stående i vinduskarmen noen timer hver dag og gjerne litt mørkere i perioder.  Får de for mye lys og varme kan de fort bli stranglete og vokse for fort og de mister kraften til å holde seg oppreist.  Pass på å vanne litt mer når de er i gang med spiring.  Om du har plantet i bakke og skal prikle om gjør du det når du føler du kan flytte en og en plante. Når det så blir litt mer vår i luften kan det være lurt å herde de små plantene litt før du planter dem ut for godt .  Ut i fri luft noen timer midt på dagen – og inn om kvelden igjen.  Det er spesielt  viktig om det er fare for nattefrost.  Står de ute når det er nattefrost vil de nesten garantert takke for seg.

 

Sorter som er enkle om man er litt nybegynner er solsikke ( selv om den krever litt oppbinding),Cosmos (pyntekorg), og Ipomoea som er en vakker klatrende blomst.  Alle disse tre er ettårige planter som kun blomstrer en sesong.  Det finnes også planter som er flerårige (stauder) som er relativt lette å få til.  De vil ofte ikke blomstre første året – men vi har jo mange år foran oss.  Marikåpe (som sprer seg villig), prestekrage, og feks. stokkroser (som visstnok er to-årig men som blomstrer her år etter år).

Stokkroser kommer i mange fine farger

Stokkroser kommer i mange fine farger

Når tid kan du så begynne å så?  Det avhenger litt av hvor i landet du bor og hvor lenge frosten er der på nattestid, men i utgangspunktet er mars en grei måned for de fleste.   Kanskje  fikk du litt inspirasjon til å så frø selv om du ikke er en dreven hageperson  av å lese dette.  Husk at det ofte blir litt mer planter enn man tror, så det kan være OK å begrense seg litt i begynnelsen slik at man ikke blir satt ut helt.  Neste uke tenkte jeg å skrive om å så frø direkte der de skal vokse.  En enkel og grei løsning for noen blomster.  Ha en fin uke. Arvid :)

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 153